,

LUSHNJA dhe Shqiperia


Parashikimi i motit në Lushnje në këto momente, dhe parashikimi për 5 ditët në vijimKliko ketu per parashikimin e motit ne Shqiperi.
Lushnja me 38.200 banorë, është qyteti i 9-të në Shqipëri për nga numri i popullsisë.
Historia
Ne vitin 1920 u zhvillua "Kongresi i Lushnjes" ku u mblodhen te gjithe politikanet shqiptare dhe zgjodhen Tiranen si Kryeqytet i Shqiperise.Ky Kongres u zhvillua ne shtepine qe sot mban emrin Shtepia e Kongresit te Lushnjes. Kjo shtepi eshte nje muzeum ne qytetin e Lushnjes.
Gjeografia
Lushnja gjendet ne perendim te Shqiperise, pikerisht ne te ashtuquajturen Ultesira Perendimore. Karakterizohet nga nje reliev i bute, me pjesen derrmuese te siperfaqes te zene nga fusha dhe kodra te buta. Lushnja ka nje pozicion te favorshem gjeografik duke qene nje udhekryq shume i rendesishem, afer me portet kryesore te vendit, si dhe aeroportin e vetem te vendit.
Demografia
Demokrafia e qytetit te Lushnjes perbehet nga nje popullsi homogjene e perbere nga vendas, te ardhur nga rrethet si Skrapar, Berat etj, komunite Rome, Egjyptan etj. Popullsia eshte relativisht me transmetim te vlerave te larta shoqerore dhe edukate qytetare. Eshte krijuar nje edukate per transmetimin e vlerave kulturore nga nje brez ne tjetrin duke i prefeksionuar ato. Nje pjese e popullsisE se Lushnjes ka emigruar ne dy vende kryesore: Greqi dhe ne Itali si dhe ne vende te tjera.
Kultura
Edhe pse me numër të kufizuar banorësh, Lushnja dallohet si një nga rrethet me prodhim të rëndësishëm kulturor. Në Lushnje kanë lindur dhe janë rritur artistikisht shumë personalitete të kulturës shqiptare. Në fushën e dramaturgjisë përmenden veçanërisht dramaturgu Loni Papa,aktorja Margarita Xhepa, si dhe aktori-regjizor, Gjergji Lala(tani gjendet në Itali dhe vazhdon të punojë si aktor; roli i tij i fundit është ai i ambasadorit sovjetik në filmin "Il papa buono". Lushnja është vendlindja e këngëtares më të madhe shqiptare të të gjitha koherave, Vaçe Zela. Në fushën e letërsisë ky qytet zë një nga vendet më të rëndëishme në Shqipëri. Të përmendur prozatorët Vath Korreshi, Halil Jaçellari e Lazër Radi(figurë poliedrike). Por Lushnja është veçanërisht vendi i poetëve. Kjo trevë vazhdon të jetë një shkollë e vërtetë poezie, duke u nisur nga perkursori i saj, Faslli Haliti,për të arritur tek Visar Zhiti,Fatbardh Rustemi,Bujar Xhaferri etj..
Brezi më i rëndësishëm i poetëve të sotëm të Lushnjes përfaqësohet nga emra shumë të përmendur shkrimtarësh që janë bërë të njohur e të vlerësuar lart nga kritika jashtë Shqipërisë si: Shpendi Sollaku, Jozef Radi e Gëzim Hajdari në Itali, Ferdinand Laholli në Gjermani, Gazmend Kapllani në Greqi .

    Sugjerime per kete faqe...


Eja e krijo nje website me webhosting profesional
Komente nepermjet Facebook
Ndersa nepermjet Disqus, View Comments

0 commenti »

Leshoni komentin tuaj!

Site Meter